Η ΣΙΩΠΗ

Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Ιάπωνα συγγραφέα Σιουσάκου Έντο  για το οποίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας Τανιζάκι. Γράφτηκε το 1966.

Η υπόθεση του βιβλίου εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία , όταν το 1640 καταφτάνουν εκεί δύο Πορτογάλοι Ιησουίτες ιεραπόστολοι (Sebastiao Rodrigues και Francisco Garrpe), για να βοηθήσουν τους Ιάπωνες χριστιανούς πού υπόκεινται σε βασανιστήρια προκείμενου να απαρνηθούν την πίστη τους και για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για έναν άλλο ιεραπόστολο που είχε αποστατήσει, τον Cristao Ferreira. Καθώς οι δύο ιεραπόστολοι γίνονται  καθημερινά μάρτυρες της απάνθρωπης μεταχείρισης των χριστιανών που συχνά οδηγούνται στο θάνατο, αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την ύπαρξη του θεού ο οποίος σιωπά μπροστά σ΄ αυτή τη φρίκη.  Σε μια συζήτηση μάλιστα με τον Ferreira, εκείνος αποκαλύπτει πως αυτή η «Σιωπή» του θεού τον οδήγησε να απαρνηθεί τον χριστιανισμό.

Οι χαρακτήρες είναι αληθινά πρόσωπα: το πραγματικό όνομα του Rodrigues είναι Giuseppe Chiara, ενώ  και ο Ferreira αφού αποστάτησε μετά από βασανιστήρια , παντρεύτηκε μια Γιαπωνέζα και έγραψε μια πραγματεία ενάντια στο χριστιανισμό.

Η Σιωπή μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο πρώτη φορά το 1971 από το σκηνοθέτη Masahiro Shinoda . Η δεύτερη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη γίνεται από τον Μάρτιν Σκορτσέζε https://www.youtube.com/watch?v=R_Ney22Iv7I, ο οποίος και προλογίζει την τελευταία έκδοση του βιβλίου, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. https://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-4679-4

 

Κείμενο: Αρετή Σολδάτου, Φιλόλογος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *