Μια ιδέα

Χωρίς ιδέες ο κόσμος θα ήταν ένα ατελείωτο χάος ανθρώπων, ο καθένας θα έκανε ό,τι του κατέβαινε ή ό,τι του επέβαλλαν οι έχοντες τον νου και τη θέση. Όχι, χωρίς ιδέες ο κόσμος δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένα κοπάδι πρόβατα που θα ακολουθούσε τυφλά τον βοσκό γιατί το μόνο που θα το ένοιαζε θα ήταν να βοσκάει. Κι ας υπάρχουν αυτοί που λένε πως είμαστε και τώρα ένα τέτοιο κοπάδι, δεν είμαστε. Γιατί;

Επειδή έστω κι ένα πρόβατο ξεκόλλησε από το τάδε κοπάδι και έκανε το διαφορετικό. Έπραξε ίσως με κίνδυνο της ζωής του για το καλό ίσως ολόκληρου του κοπαδιού. Και μετά το σφάξανε. Αλλά έπραξε. Πριν πράξει υπήρχε αυτό που ξεχωρίζει το πρόβατο που σκέφτεται από το πρόβατο που περιμένει το τσιγκέλι: η ιδέα.

Μια ιδέα είναι αυτό που βοήθησε τον πρώτο άνθρωπο να δημιουργήσει την πρώτη του ομάδα για να επιβιώσει και να κυνηγήσει ένα θήραμα που μόνος του φοβόταν. Μια ιδέα ήταν αυτή που ένωσε την Ελλάδα σε μια εισβολή ενός υπεράριθμου στρατού και έφερε σαν αποτέλεσμα τον αφανισμό της φυλής που τον απάρτιζε. Μια ιδέα ήταν αυτή που έδωσε το πολίτευμα που όλες οι χώρες δουλεύουν σήμερα και μνημονεύουν την Ελλάδα και θα την μνημονεύουν για πάντα.

Μια ιδέα ήταν αυτή που οδήγησε την πρώτη αξίνα να τρυπήσει ένα κομμάτι γης στην Αραβία και να κάνει τους ντόπιους δισεκατομμυριούχους. Μια ιδέα ήταν αυτή που έστειλε τα πρώτα καράβια με λευκά πανιά στον Νέο Κόσμο να αφανίσουν μια φυλή ολόκληρη. Μια ιδέα ήταν αυτή που έκανε μια φυλή να ξεσηκωθεί και να απαιτήσει το αυτονόητο, την ισότητα και να βγουν οι αλυσίδες από πάνω της.

Μια ιδέα έκανε ένα τύπο να αμφισβητήσει τις μεγάλες δυνάμεις και να επιβάλει μέσω επανάστασης ελευθερία στη χώρα του, μετά έγινε και μπλουζάκι. Μια ιδέα ένωσε κάποτε τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σε ένα γιγάντιο σκηνικό σε κάποιο τριήμερο φεστιβάλ εν ονόματι της παγκόσμιας ειρήνης και της αλόγιστης χρήσης ναρκωτικών.

Μια ιδέα είναι που μας κρατάει και μας κάνει να ελπίζουμε και αυτό όχι γιατί η ιδέα είναι δική μας απαραίτητα αλλά επειδή έχουμε ανάγκη την ύπαρξή της. Μια ιδέα είναι μια αλλαγή, είτε καλή είτε κακή. Είναι μια αλλαγή και μερικοί άνθρωποι που δεν μπορούν να μπουν σε καλούπια διψούν για μια τέτοια. Και οι άλλοι τώρα, αυτοί που συνήθως έχουν μα τέτοια ιδέα ζητούν ανθρώπους να τη δεχτούν. Μια ιδέα από ένα στόμα είναι μια άποψη, μια άποψη που απευθύνεται σε δυο ανθρώπους είναι συζήτηση, μια συζήτηση που απευθύνεται σε πολλούς είναι αλλαγή, μια αλλαγή είναι ιστορία.

Κι όσοι κι αν πέσουν για μια ιδέα από σφαίρα, αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί όπως είχε πει κι ένας μασκοφορεμένος σε μια νουβέλα κάποτε, οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες. Ήθελα μια πιο ποιητική λέξη, αλλά ας τον σεβαστούμε.

 

Κείμενο: Απόστολος Σαμακοβλής, Αρθρογράφος

Επιμέλεια: Μαρία-Ανδρονίκη Τραυλού, Φιλόλογος/Γλωσσολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *