ΤΗΕ DRESSMAKER

 

Γράφει η Αρετή Σολδάτου

 

Η ταινία THE DRESSMAKER  (στα ελληνικά Η ΜΟΔΙΣΤΡΑ) αποτελεί μια προσπάθεια της σκηνοθέτιδας Jocelyn Moorhouse http://www.imdb.com/name/nm0602104?ref_=tt_ov_dr να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ομώνυμη νουβέλα της Rosie Ham με την οποία έκανε το πρώτο συγγραφικό της βήμα στην αυγή της νέας χιλιετίας (  εκδόθηκε την 1 Ιανουαρίου του 2000) https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dressmaker_(Ham_novel).

Η συγγραφέας γεννήθηκε και ζει στην Αυστραλία που αποτελεί και το σκηνικό της ταινίας. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία, με δόσεις έρωτα και εκδίκησης , που πλαισιώνεται από την υψηλή ραπτική του 1950, η οποία μπορούμε να πούμε ότι αναδεικνύεται σε  πρωταγωνιστή της ταινίας, καθώς οι ενδυματολογικές εμφανίσεις των ηθοποιών κλέβουν την παράσταση σε αρκετές σκηνές που μπορεί και να φαίνονταν αδιάφορες.

Μετά από 20 χρόνια σπουδών σε οίκους μόδας του Παρισιού, η Tilly Dunnage( που την υποδύεται η  Κate Winslet) επιστρέφει στο Dungatar, ένα μικρό χωριό της Αυστραλίας, από όπου είχε εκδιωχθεί όταν ήταν παιδί, επειδή θεωρήθηκε ένοχη για το φόνο ενός συμμαθητή της. Αν και σκοπεύει να επισκεφθεί μόνο την ημίτρελλη μητέρα της, ωστόσο αποφασίζει να μείνει και να ξεδιαλύνει το μυστήριο του φόνου τον οποίο δεν θυμάται καν ότι διέπραξε. Στήνει λοιπόν το ατελιέ της και μέσω των δημιουργιών της , που φαίνονται ακαταμάχητες στις κακοντυμένες γυναίκες του μικρού χωριού , συσφίγγει τις σχέσεις με την μητέρα της, βρίσκει συμμάχους αλλά και τον μεγάλο έρωτα. Δεν λείπουν όμως οι ανατροπές και οι δυσκολίες που την κάνουν ακόμα πιο επίμονη στο σκοτεινό της σχέδιο: να πάρει εκδίκηση από όσους την αδίκησαν, με τον πιο σκληρό και θεαματικό τρόπο.

Η ταινία , παραγωγή του 2015 απέσπασε το Βραβείο της Αυστραλιανής Ακαδημίας Κινηματογράφου και τηλεόρασης Καλύτερου Α΄Γυναικείου Ρόλου.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *